top of page

Το παιχνίδι του φταιξίματος!

  • Writer: Nadia's Blog
    Nadia's Blog
  • Feb 21, 2022
  • 2 min read



Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να δεχτούν τα λάθη τους. Αντί να πάρουν ευθύνη για τις πράξεις τους, προβάλλουν το φταίξιμο στους άλλους. Αυτή η αντίδραση σχετίζεται με μια στρατηγική του μυαλού να αποφεύγει να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα και να ψάχνει κάποιον να κατηγορήσει.

Αν και μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, το μυαλό σας προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο σε κάποιον άλλον για όσα σας συμβαίνουν. Το κάνει για σημαντικά αλλά και για ασήμαντα πράγματα. Ψάχνοντας κάποιον να κατηγορήσεις για τη στενοχώρια ή τις αναποδιές σου είναι ένας ισχυρός αμυντικός μηχανισμός, καθώς έτσι ρίχνεις το βάρος στους άλλους, για πράγματα που κάποιες φορές σε προβληματίζουν.

Η προσπάθεια να ρίξουμε κάπου το φταίξιμο είναι μερικές φορές ευκολότερη από το να αποδεχτούμε ότι υπάρχει και η κακή τύχη και δεν είναι πάντα δυνατό να βρούμε συγκεκριμένους ενόχους. Η ζωή καμιά φορά μας φέρνει κακοτυχίες τόσο τυχαίες που είναι ανούσιο να προσπαθούμε να βρούμε κάποιον να κατηγορήσουμε. Παρ’ όλ’ αυτά το μυαλό χρειάζεται κάποιον να ρίξει το φταίξιμο για ό,τι μας συνέβη.

Το μυαλό κυβερνάται από την ιδέα αιτίου και αποτελέσματος οπότε αν κάτι συμβαίνει, πρέπει να υπάρχει λόγος. Επιπλέον, το μυαλό θα μας πει ότι η αιτία της αναποδιάς είναι κάποιος άλλος, και όχι εμείς. Με αυτόν τον τρόπο, απελευθερώνουμε τα αρνητικά συναισθήματα που έχουμε γι’ αυτό που μας συνέβη.


Γιατί όμως το μυαλό των ανθρώπων παίζει το παιχνίδι του φταιξίματος;

  • Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή την πρακτική ως αμυντικό μηχανισμό. Ρίχνοντας το φταίξιμο σε άλλους απελευθερωνόμαστε από την ευθύνη.

  • Η επίρριψη ευθυνών είναι στρατηγική επίθεσης, και μέσω αυτής οι άνθρωποι προσπαθούν να πληγώσουν άλλους, όταν είναι θυμωμένοι.

  • Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι καλοί στο να αναλύουν γιατί συμβαίνουν κάποια πράγματα. Παρασύρονται από προκαταλήψεις και δεν αναλογίζονται τα όσα έγιναν.


Όταν ψάχνεις να κατηγορήσεις κάποιον, δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου να αναλογιστεί. Προσπάθησε να σκεφτείς τη δική σου ευθύνη και σε τι βαθμό μπορεί να φταις. Εστίασε στον εαυτό σου και ψάξε για λύσεις γι’ αυτό που σου συμβαίνει!

 
 
 

Comentários


© 2020 Νάντια Κοκκίνου Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

bottom of page