top of page

Τι πρέπει να κάνετε για να ανοιχτεί ο σύντροφος σας!

  • Writer: Nadia's Blog
    Nadia's Blog
  • Jul 9, 2021
  • 2 min read






Μια συχνή ερώτηση για τις σχέσεις είναι: Πώς μπορώ να κάνω τον σύντροφό μου να μου ανοιχτεί; Η ανησυχία που κρύβει αυτό το ερώτημα είναι λογική, καθώς οι στενές σχέσεις βασίζονται στη συναισθηματική οικειότητα. Οι επιστήμονες που μελετούν τις σχέσεις έχουν προσπαθήσει να ορίσουν την οικειότητα με πολλούς τρόπους.

Η οικειότητα είναι μια εμπειρία σχέσης που χαρακτηρίζεται από αμοιβαία ανταλλαγή και μια ατμόσφαιρα εγγύτητας και αφοσίωσης μεταξύ δύο ατόμων.

Με άλλα λόγια, οικειότητα είναι να μπορείς να ανοιχτείς στον σύντροφό σου και να έχεις εμπιστοσύνη ότι αυτά που θα μοιραστείς θα αντιμετωπιστούν με σεβασμό και φροντίδα.

Ένας άνθρωπος έχει ανάγκη να μοιράζεται τις ελπίδες, τα όνειρα, τους φόβους και τις ανησυχίες του με τον σύντροφό του και λαχταρά να έχει την ίδια πρόσβαση στον εσωτερικό κόσμο του άλλου. Το να νιώθουμε ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια κλειστή πόρτα δημιουργεί συνθήκες μοναξιάς.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει κάτι προβληματικό στην επιθυμία γι’ αυτή την πρόσβαση. Όταν ρωτάμε πώς μπορούμε να κάνουμε τον σύντροφό μας να ανοιχτεί, προσπαθούμε να αποκτήσουμε έλεγχο πάνω σε ένα άλλο άτομο. Ας θυμόμαστε πάντα ότι ο μόνος πάνω στον οποίο μπορούμε να έχουμε έλεγχο είναι ο εαυτός μας και το περισσότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε και να ελπίσουμε ότι ο άλλος άνθρωπος θα ανοιχτεί σε εμάς. Ρωτήστε τον σύντροφό σας πότε θα είναι διαθέσιμος για μια συζήτηση. Αν το να είναι ευάλωτοι τους κάνει να νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο, το να επιλέξουν τον τόπο και τον χρόνο της συζήτησης μπορεί να τους βοηθήσει να νιώσουν λιγότερη πίεση.

Σκεφτείτε ποιες συνθήκες κάνουν εσάς και τον σύντροφό σας να νιώθετε εγγύτητα και άνεση. Ποια ώρα της ημέρας; Ποιο δωμάτιο του σπιτιού; Η οικειότητα εξαρτάται και από το πλαίσιο, άρα η προθετικότητα μετράει.

Να θυμάστε πως η οικειότητα ίσως είναι κάτι καινούριο για τον σύντροφό σας. Μια σύντομη συζήτηση που δημιουργεί σύνδεση είναι προτιμότερη από μια μεγάλη κουβέντα.

Χαρείτε με την πρόοδο, όχι με την τελειότητα. Όταν ο σύντροφός σας ανοίγεται, ακόμα κι αν είναι για κάτι απλό, εκφράστε ευγνωμοσύνη. Δείξτε ότι εκτιμάτε την πρόθεσή του να κάνει κάτι για το καλό της σχέσης.

Οι οικείες συζητήσεις μπορεί να είναι πιο εύκολες όταν μιλάτε για κάτι που είδατε, διαβάσατε ή ακούσατε. Όταν φέρνετε στη συζήτηση μια εξωτερική πηγή, προσκαλείτε τον σύντροφό σας σε μια εξερεύνηση από κοινού.


 
 
 

Comments


© 2020 Νάντια Κοκκίνου Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

bottom of page