top of page
  • Writer's pictureNadia's Blog

Οι διάφορες μορφές κακοποίησης!




Η κακοποίηση είναι μια παραβίαση της ατομικότητάς μας σε επίπεδο σωματικό, ψυχο-συναισθηματικό και σεξουαλικό. Η δυναμική που αναπτύσσεται στη σχέση μεταξύ κακοποιητή-κακοποιημένου είναι αυτή που ωθεί το θύμα να παραμένει σιωπηλό και τον θύτη να συνεχίζει τη δράση του σε κοινή θέα.

Ποιες είναι οι μορφές κακοποίησης και πότε ένα άτομο αναλαμβάνει τον ρόλο του θύτη ή του θύματος; Μορφές κακοποίησης

Όταν σκεφτόμαστε το όρο κακοποίηση, μας έρχεται στο μυαλό η άσκηση λεκτικής ή σωματικής βίας. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες μορφές κακοποίησης, που λαμβάνουν χώρα κυρίως σε κάποια αναπτυξιακή περίοδο της ζωής (παιδική ή εφηβική ηλικία) όπου το άτομο είναι ευάλωτο και ανυπεράσπιστο και ως εκ τούτου εξαρτάται αποκλειστικά από τους φροντιστές του, όπως είναι:

  • Η παραμέληση: η στέρηση βασικών βιολογικών αναγκών (όπως το νερό, η τροφή, η στέγη), αλλά και κοινωνικών, εκπαιδευτικών και ιατρικών αναγκών.

  • Η συναισθηματική και ψυχολογική κακομεταχείριση: η έλλειψη αποδοχής, σεβασμού, κατανόησης, αγάπης, καθοδήγησης και υποστήριξης η οποία μπορεί να εκφράζεται με υποτίμηση, προσβλητικά σχόλια, έντονη και συνεχή κριτική, απειλές και επιβολή σκληρής τιμωρίας.

  • Η σεξουαλική κακοποίηση: κάθε μορφή εκμετάλλευσης ή εξαναγκασμού ενός ατόμου να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη για τους σκοπούς της ικανοποίησης ενός άλλου. Μπορεί να περιλαμβάνει την ακατάλληλη λεκτική ή σωματική επαφή ενός ενήλικα με ένα ηλικιακά μικρότερο παιδί με στόχο την σεξουαλική διέγερση και ικανοποίηση του πρώτου. Ορισμένοι πέφτουν θύματα έντονης σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ σε κάποιους άλλους η εμπειρία αυτή περιορίζεται σε χάδια ή αγγίγματα. Σε κάθε περίπτωση, έχει σημασία το πως ένιωθε το άτομο που βίωσε την εμπειρία. Αν ένιωθε πολύ άβολα, ήταν σίγουρα κακοποίηση.

Είδαμε ότι η εμπειρία της κακοποίησης συνεχίζει να μας επηρεάζει αρνητικά ακόμα και μετά το τραύμα ή τα επαναλαμβανόμενα τραύματα του παρελθόντος. Όλες οι μορφές κακοποίησης προκαλούν επώδυνα συναισθήματα για τα θύματα. Αυτά τα συναισθήματα όταν καταπιέζονται, προκαλούν άγχος, θλίψη και απότομες συναισθηματικές εκρήξεις.

Όταν το άτομο ταυτίζεται με τον ρόλο του θύματος, στρέφει τα συναισθήματα (που είχε αρχικά απέναντι στο κακοποιητή) στον εαυτό του, ή τα προβάλλει στους άλλους με σκοπό να αντέξει το άγχος του.

10 views0 comments

Comments


bottom of page