top of page
  • Writer's pictureNadia's Blog

Ο όρος της Οικοκτονίας!







Μια διεθνής επιτροπή σχεδιάζει έναν νομικό ορισμό της οικοκτονίας που θα την καταστήσει διεθνές έγκλημα, μαζί με τη γενοκτονία και τα εγκλήματα πολέμου.

Μια ομάδα 12 ειδικών δημιούργησε τον νομικό ορισμό της οικοκτονίας και καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να τον υιοθετήσει. Το προσχέδιο νόμου ορίζει την οικοκτονία ως παράνομες πράξεις που διαπράττονται εν γνώση της ύπαρξης σημαντικής πιθανότητας για σοβαρή και εκτεταμένη ή μακροχρόνια ζημιά στο περιβάλλον που θα προκληθεί ως αποτέλεσμα αυτών των πράξεων.

Αν τα κράτη μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου υιοθετήσουν τον νόμο, θα είναι το πέμπτο έγκλημα υπό την αρμοδιότητα του δικαστηρίου, μαζί με τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τη γενοκτονία και το έγκλημα επιθετικότητας. Ενώ το προσχέδιο φτιάχτηκε για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, ο ορισμός της επιτροπής δεν συμπεριλαμβάνει πραγματικά τον όρο.

H ομάδα θεώρησε πως θα ήταν καλύτερο να μην καταγράψει συγκεκριμένες επιδράσεις, γιατί, αν αρχίσεις να καταγράφεις επιδράσεις, αποκλείεις κάποιες, κι έτσι στέλνεις το μήνυμα ότι οι υπόλοιποι τρόποι πρόκλησης βλάβης είναι ανεκτοί, επομένως η καλύτερη επιλογή ήταν να μην αναφερθεί τίποτα. Η αναγνώριση της οικοκτονίας ως διεθνές έγκλημα δεν θα λύσει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Ακριβώς όπως η δίωξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας δεν έβαλε τέλος στα βασανιστήρια ή στις μαζικές δολοφονίες. Δεν θα διορθώσει την κατάσταση από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά θα μας κάνει να αναγνωρίσουμε τον νόμο ως ένα από τα εργαλεία για να επιτύχουμε την αλλαγή που χρειαζόμαστε για να φροντίζουμε καλύτερα το περιβάλλον μας.


75 views0 comments

Comments


bottom of page