top of page
  • Writer's pictureNadia's Blog

Κοινωνικό άγχος και κοινωνική φοβία




Το κοινωνικό άγχος αναφέρεται στην τάση να νιώθουμε νευρικοί ή άβολα σε κάποιες κοινωνικές καταστάσεις, συνήθως εξαιτίας του φόβου να μην πούμε ή κάνουμε κάτι ανόητο, να μην κάνουμε κακή εντύπωση ή να μη μας κρίνουν αρνητικά οι άλλοι. Ως κοινωνική κατάσταση ορίζεται οποιαδήποτε περίσταση μας φέρνει σε επαφή με άλλους ανθρώπους (π.χ. ζητάμε ραντεβού από κάποιον, δίνουμε μια ομιλία, μιλάμε στο τηλέφωνο, πάμε σε ένα πάρτι, είμαστε σε ένα συμβούλιο, επιστρέφουμε κάτι στο κατάστημα απ’ όπου το πήραμε, συστηνόμαστε, κτλ.). Το κοινωνικό άγχος δεν εμφανίζεται απαραίτητα σε όλες τις περιστάσεις. Κάποιοι νιώθουν άβολα σε δομημένες κοινωνικές δραστηριότητες (π.χ. μια επαγγελματική συνάντηση ή μια ομιλία) και άλλοι σε μη δομημένες (π.χ. πάρτι), όπου πρέπει να συμπεριφερθούν αυθόρμητα. Επιπλέον, διαφέρει και η ένταση του συναισθήματος καθώς και το φάσμα των κοινωνικών περιστάσεων.

Κάποιες προσωπικότητες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κοινωνικό άγχος.Συχνά άνθρωποι που τους χαρακτηρίζει η ντροπή, η εσωστρέφεια ή/και η τελειομανία είναι πιο πιθανό να βιώσουν μία εμπειρία κοινωνικού άγχους.Τα ντροπαλά άτομα νιώθουν άβολα σε κάποιες κοινωνικές καταστάσεις, ειδικά σε αυτές που πρέπει να συναναστραφούν με άλλους. Οι εσωστρεφείς, είναι πιο ήσυχοι, πιο αποτραβηγμένοι και προτιμούν να είναι μόνοι τους, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως νιώθουν άγχος ή φόβο. Τέλος, η τελειομανία σχετίζεται με την τάση να έχει το άτομο υπερβολικά υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό του καθώς και με το φόβο ότι οι άλλοι θα καταλάβουν τα «μειονεκτήματά» του.

Το κοινωνικό άγχος δυσκολεύει τη δημιουργία και τη διατήρηση υγιών σχέσεων, σε κάθε τομέα (επαγγελματικό, προσωπικό, κτλ.). Για κάποιους, ακόμα και οι πιο βασικές κοινωνικές συναναστροφές είναι πολύ δύσκολες. Μπορεί το άγχος να είναι πιο διαχειρίσιμο γύρω από κοντινούς ανθρώπους ή γνωστούς, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να επιδεινώνεται καθώς η σχέση προχωρά.

Όταν το κοινωνικό άγχος είναι ιδιαίτερα έντονο, μπορεί να εξελιχθεί σε κοινωνική φοβία (ή διαταραχή κοινωνικού άγχους) και θεωρείται μια από τις αγχώδεις διαταραχές. Το κοινωνικό άγχος και η κοινωνική φοβία οδηγούν σε επιπλέον προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα και τις σχέσεις:

1. Κρίσεις πανικού 2. Τελειομανία 3. Κατάθλιψη 4. Προβλήματα με την εικόνα του σώματος 5. Καταχρήσεις 6. Θυμός και έλλειψη εμπιστοσύνης

26 views0 comments

Comentários


bottom of page