top of page

Η δύναμη του κινήτρου!

  • Writer: Nadia's Blog
    Nadia's Blog
  • Dec 13, 2021
  • 2 min read



Γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε, όμως έχετε κολλήσει σε μία διάθεση -δεν έχω την όρεξη να το κάνω- Δεν είναι ότι δεν έχετε την όρεξη, απλά δεν έχετε κανένα κίνητρο.

Η έρευνα δείχνει ότι η έλλειψη κινήτρου αγγίζει σήμερα το υψηλότερο σημείο από ποτέ στις σύγχρονες κοινωνίες. Σήμερα, περισσότερο από το 50% των εργαζομένων αισθάνονται ότι δεν έχουν κίνητρο στη δουλειά τους. Το κίνητρο προβλέπει την επιτυχία της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, καλύτερα από ό,τι η νοημοσύνη, η ικανότητα ή ο μισθός.

Όταν το κίνητρο συγκρίθηκε σε εθνικές μελέτες σε σχέση με αυτών των φαινομενικά κρίσιμων παραγόντων όπως η νοημοσύνη, η ικανότητα και ο μισθός, το επίπεδο των κινήτρων φάνηκε ότι είναι μια πιο σημαντική συνιστώσα στην πρόβλεψη της επιτυχίας της σταδιοδρομίας. Ενώ το επίπεδο των κινήτρων σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό, κυρίως, με την επιτυχία, η πηγή των κινήτρων ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ατόμων και είναι άσχετη με την επιτυχία. Αλλά, από πού προέρχονται τα κίνητρα; Και πώς μπορούμε να αποκτήσουμε περισσότερα; 1) Εστιάστε στο νόημα αυτού που κάνετε Το τρέξιμο ενός μαραθωνίου, η συγγραφή ενός βιβλίου, η δημιουργία μιας εταιρείας, η αναρρίχηση σε ένα βουνό, αν ρωτήσετε τον εαυτό σας τι είναι αυτό που έχουν όλα αυτά τα πράγματα κοινό, τότε θα βρείτε το νόημα. Είναι κάτι που ξεπερνά τη στιγμή και αφορά πραγματικά κάτι πολύ μεγαλύτερο. 2) Βάλτε το δικό σας στίγμα Όταν αισθανόμαστε συνδεδεμένοι με αυτό που κάνουμε, όταν νιώθουμε κάτι ότι είναι δικό μας, κινητοποιούμαστε πολύ περισσότερο.

Οι ερευνητές αναφέρονται σε αυτό το ισχυρό κίνητρο, ως αυτονομία: Αυτονομία εννοείται όταν κατακτούμε αυτό που κάνουμε. Δηλαδή, όταν αποκτάμε μία μορφή ελέγχου σε ό,τι κάνουμε, στο πότε το κάνουμε, στο πώς το κάνουμε, στο πού το κάνουμε, με ποιον το κάνουμε. 3) Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και η εσωτερική όψη Αυτό που φαίνεται δύσκολο σε μια λίστα εργασιών συνήθως δεν είναι τόσο κακό όταν βρεθείτε στη μέση της εργασίας. Επικεντρωθείτε στα καλά συναισθήματα της στιγμής.

 
 
 

Comments


© 2020 Νάντια Κοκκίνου Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

bottom of page