top of page
  • Writer's pictureNadia's Blog

Η δύναμη της Φιλίας





Αν σε ρωτούσαν τι είναι φίλος για σένα, τι θα απαντούσες; Ίσως έρχεται αυτόματα κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο στο μυαλό σου ή συλλογίζεσαι μεμονωμένα χαρακτηριστικά που έχει/θα έπρεπε να έχει ένας άνθρωπος για να τον αποκαλέσεις φίλο σου.

Ίσως πάλι σκέφτεσαι πολλά πρόσωπα που είναι φίλοι για σένα, καθένα από τα οποία έχει ιδιαίτερα στοιχεία και προτερήματα που τον ξεχωρίζουν και τον διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους. Όμως όλοι οι φίλοι σου θα έχουν και κάποια κοινά στοιχεία, γι’ αυτό και τους επέλεξες να είναι φίλοι σου.

Ο Αριστοτέλης μεταξύ άλλων είπε πως η Φιλία είναι μια Ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα και βασική προϋπόθεση της ευδαιμονίας. Η φιλία συνήθως χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί, όπως όλες οι σημαντικές σχέσεις. Να χτιστεί πάνω σε γερά θεμέλια και να δοκιμασθεί σε δυσκολίες η ανθεκτικότητά της, το «δέσιμο».

Στις δύσκολες στιγμές της ζωής μετράμε αυτούς που πραγματικά στέκονται δίπλα μας. Όλους τους υπόλοιπους, που εξαφανίζονται στις φουρτούνες, να τους διευκολύνετε. Να τους κρατάτε την πόρτα ανοιχτή να φύγουν και να κάνετε χώρο γι’ αυτούς που αξίζουν να στέκονται στο πλάι σας και να λέγονται φίλοι σας.

Οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν. Γνωρίζουμε πολλούς ανθρώπους στην πορεία της ζωής μας. Όμως σπανίζουν αυτοί που μένουν σταθεροί μέσα στα χρόνια. Περνάμε διάφορες φάσεις στη ζωή μας, οι συνθήκες μεταβάλλονται, οι ανάγκες μας αλλάζουν, τα σχέδια ανατρέπονται ανά πάσα στιγμή και οι άνθρωποι πολλές φορές απομακρυνόμαστε. Μπαίνει απόσταση. Στη φυσική παρουσία των ανθρώπων. Γιατί μια φιλία δεν χάνεται μόνο λόγω απόστασης, όσα χιλιόμετρα κι αν μπουν ανάμεσα στους ανθρώπους. Μπορεί να σε χωρίζουν πολλά χιλιόμετρα από κάποιον, αλλά να τον νιώθεις συνέχεια δίπλα σου. Όπως και να είσαι ανάμεσα σε ανθρώπους που αποκαλείς φίλους και να μην υπάρχει καμία ουσιαστική σύνδεση κι επικοινωνία μεταξύ σας. Ειδικά στην εποχή μας, η τεχνολογία μας διευκολύνει στο να διατηρούμε τις σχέσεις με τους αγαπημένους μας κι από μακριά. Φίλος δεν είναι απαραίτητα κάποιος που συναντιέστε κάθε μέρα. Ούτε και κάποιος που συναντάς κάθε μέρα είναι απαραίτητα φίλος. Άλλο η παρέα κι άλλο η φιλία.

13 views0 comments

Comments


bottom of page