top of page
  • Writer's pictureNadia's Blog

Η ανάγκη για διακοπές!





Οι διακοπές συμβολίζουν την ανάγκη μας να αποστασιοποιηθούμε από τις μονότονες, και στρεσογόνες συνθήκες της καθημερινότητας και να αφεθούμε στην ανεμελιά του καλοκαιριού. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι διακοπές είναι απαραίτητες τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία και ισορροπία! Ποιά όμως είναι τα θετικά οφέλη των διακοπών; Μείωση άγχους Οι διακοπές ρίχνουν τα επίπεδα του άγχους στο αίμα, μέσω της μείωσης παραγωγής των ορμονών του στρες όχι μόνο όσο διαρκούν, αλλά και τις επόμενες εβδομάδες! Βελτίωση πνευματικών ικανοτήτων

Ένα επιπλέον όφελος των διακοπών είναι ότι συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των αντανακλαστικών και του εγκεφάλου μας γενικότερα. Το μυαλό μας, όπως και το σώμα μας, αδυνατεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις, όταν είναι κουρασμένο. Οι διακοπές, επομένως, αποφορτίζουν τον νου από την πληθώρα των προβλημάτων που τον απασχολούν και έτσι μακροπρόθεσμα το μυαλό μας γίνεται πιο λειτουργικό. Μοντέλο DRAMMA Σύμφωνα με το μοντέλο DRAMMA, η αποτελεσματική ξεκούραση εδράζεται σε έξι πυλώνες. Στις διακοπές όλοι οι άνθρωποι χρειαζόμαστε την αποστασιοποίηση (detachment) και τη χαλάρωση (recovery). Σημαντικό επίσης είναι να νιώσουμε και το αίσθημα της αυτονομίας (autonomy) αλλά και μερικές νέες προκλήσεις (mastery), δοκιμάζοντας για παράδειγμα κάτι που δεν είχαμε ξανακάνει στο παρελθόν.

Έπειτα, είναι καλό να αισθανόμαστε ότι κάνουμε κάτι χρήσιμο (meaning) στις διακοπές μας, ακόμη και αν φαντάζει μικρό στα μάτια μας. Τέλος, εξίσου σημαντικό κρίνεται να περνάμε χρόνο με πρόσωπα που αγαπάμε, καθώς έτσι ενισχύονται οι ουσιαστικοί συναισθηματικοί δεσμοί μας μαζί τους (affiliation).


7 views0 comments

Comments


bottom of page