Unfriending: χρήσιμη κοινωνική συμπεριφορά ή όχι;
- Nadia's Blog
- Jul 19, 2021
- 2 min read

Όλοι έχετε πιθανώς πατήσει το κουμπί Διαγραφή Φίλου κάποια στιγμή στα κοινωνικά δίκτυα. Κάποιες φορές είναι υγιές και απαραίτητο. Όμως, άλλες φορές είναι απλά ένας ψυχρός τρόπος να λήξεις μια σχέση ή μια φιλία. Χρειάζεται μόνο ένα πάτημα για να κάνεις κάποιον να εξαφανιστεί.
Είτε σου αρέσει είτε όχι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συνήθως μια καλή αντανάκλαση της πραγματικής σου ζωής. Εκτός αυτού, με κάθε like και κάθε δημοσίευση που κάνεις, αφήνεις ένα μικρό κομμάτι της προσωπικότητάς σου. Οι ηλεκτρονικοί αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν είναι μια αντανάκλαση της ύπαρξης και της συμπεριφοράς σου.
Το Φαινόμενο Unfriending όταν διαγράφεις, μπλοκάρεις ή σταματάς να ακολουθείς κάποιον στα κοινωνικά δίκτυα μελετάται από έναν αυξανόμενο αριθμό ψυχολόγων, επειδή οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν μιμούνται απλώς τα κοινωνικά φαινόμενα γύρω μας, αλλά αλλάζουν τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας.
Η συμπεριφορά των χρηστών του Facebook και του Instagram έχει αρχίσει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια. Για να το θέσουμε έτσι, μπορούμε να πούμε ότι ωριμάζει. Η εποχή που το ζητούμενο ήταν να έχεις όσο περισσότερους φίλους μπορείς, φτάνει επιτέλους στο τέλος της. Αυτό ισχύει κυρίως για τους ανθρώπους άνω των 30. Προσπαθούν να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα με ένα πολύ πιο σοβαρό, επαγγελματικό τρόπο.
Ακριβώς γι’ αυτό το να διαγράφεις κάποιους ανθρώπους είναι η σωστή απόφαση πολλές φορές. Είναι κάτι που μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις αυτούς που στέλνουν μαζικά ενοχλητικά μηνύματα spammers, αυτούς τους ενοχλητικούς ανθρώπους που ίσως δεν γνωρίζεις καν ή όσους σε κάνουν να νιώθεις άβολα.
Αν και το Unfriending ως ένα μέσο για την επίτευξη ισορροπίας μπορεί αρχικά να φαίνεται καλό, στην πραγματικότητα δεν είναι. Πολλές φορές οι άνθρωποι καταλήγουν να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα στην αληθινή ζωή.
Κάποιοι άνθρωποι αποφασίζουν να διαγράψουν συναδέλφους εξαιτίας μιας διαφωνίας. Άλλοι άνθρωποι το κάνουν στους φίλους τους. Αυτό το είδος συμπεριφοράς στην πραγματικότητα συμβαίνει πολύ περισσότερο τώρα. Είναι μέρος ενός άλλου φαινομένου που ονομάζεται ghosting. Το Ghosting είναι όταν κάποιος εγκαταλείπει το σύντροφό του, χωρίς να πει τίποτα ή να δώσει μια εξήγηση. Τότε, εκτός από τη σιωπή, το άλλο άτομο θα συνειδητοποιήσει σχεδόν αμέσως ότι δεν βλέπει τον σύντροφό του πια στα social media. Μερικοί άνθρωποι υποθέτουν ότι αν ξεφορτωθούν κάποιον στο διαδίκτυο, τότε το άτομο αυτό θα εξαφανιστεί μαγικά από την πραγματική τους ζωή. Ίσως νομίζουν ότι θα λάβει το μήνυμα και θα καταλάβει το γιατί. Αλλά το μόνο που καταφέρνει το ghosting και οι συναφείς πρακτικές είναι να προκαλεί πόνο. Τα θύματα ρίχνονται σε μια κατάσταση συναισθηματικής αναμονής, ένα μέρος όπου είναι πραγματικά δύσκολο να αντιμετωπίσεις τον πόνο σου και να τον ξεπεράσεις.
Comentarios